برج میلاد
 

برج میلاد  با ارتفاع 435 متر، چهارمین برج بلند تلویزیونی و مخابراتی دنیا در نوع خود محسوب می‌شود.

برج میلاد شامل پنج بخش پی، ساختمان پای برج (لابی)، بدنه (شفت)، ساختمان راس و دکل مخابراتی و تلویزیونی است.
شفت برج با ارتفاع 315 متر، یک سازه بتونی است که در سه ضلع این شفت 6 دستگاه آسانسور با سرعت 7 متر بر ثانیه بازدید کنندگان را در کمتر از 50 ثانیه به راس برج منتقل می‌کنند. در ضلع چهارم نیز پله های فرار نصب شده است.
وزن تقریبی برج حدود 150 هزار تن و بیشترین قطر سازه راس 60 متر در تراز 280 متری است. حجم بتون ریزی کل پروژه حدود 63 هزار متر مکعب و حجم شیشه مصرفی حدود 17 هزار متر مربع است.
کاربری برج گردشگری، تسهیل و گسترش ارتباطات بیسیم (Wireless) در سطح تهران بزرگ، بهینه سازی و گسترش رادیو و تلویزیون (FM/UHF/VHF)، ایجاد زیر ساخت های تلویزیون دیجیتال (MVDS/DVB)، هوا شناسی و کنترل ترافیک است.
ساختمان پاي برج در 6 طبقه و مساحت 17 هزار متر مربع بنا شده و طبقه همكف لابي به ورودي و پذيرش بازديد كنندگان اختصاص يافته است. سقف بتني يكپارچه قوسي شكل و منحصر به فرد اين ساختمان از برجسته ترين كار هاي بتني معماري معاصر محسوب مي‌شود، دراجراي اين سقف از قالب بندي از چوب هاي استفاده شده است . طرح روي اين سقف نقش هندسي يك گره ايراني است.
6 پله برقي نصب شده در لابي برج ظرفيت جابجايي 9000 نفردر ساعت را دارد و 4 دستگاه آسانسور با ظرفيت 21 نفر نيز در لابي برج نصب شده است.
در طبقات اول تا سوم، 83 واحد تجاري، رستوران غذاهاي بين المللي، تريا و همچنين نمايشگاهي با وسعت 200 متر مربع پيش بيني شده است. طبقات اول و دوم زير همكف شامل فضاي اداري تأسيساتي و مركز داده‌ها است. از ديگر ويژگي هاي اين سازه نحوه اجراي پايه هاي X شكل و بام قوسي آن به همراه استفاده ازيك نوع بتن به جاي سنگ در نماي بيروني ساختمان لابي است. 
شكل كلي بدنه عبارت است از يك هشت ضلعي مركزي با تعدادي ديوار داخلي و چهار باله ذوزنقه اي شكل كه به آن متصل مي‌شوند. بدنه اصلي از روي فونداسيون (تراز صفر) آغاز شده و تا تراز 315 ادامه مي‌يابد. بدنه اصلي برج كاربري عمومي ندارد و فقط محل عبور تاسيسات و آسانسور هاي پر سرعت برج است و در هر 12 متر يك طبقه با امكان دسترسي به تجهزات تاسيساتي را فراهم مي‌سازد.برج میلاد
درضمن دوربين‌هاي كنترل ترافيك و سنسورهاي اندازه‌گيري آلودي هوا و ... نيز بر روي بدنه برج نصب شده است. روش اجرايي بدنه با استفاده از فن آوري قالب لغزنده بوده و حجم بتن ريزي آن حدود 33000 متر مكعب است.
ساختمان رأس برج، اصلي ترين بخش بهره برداري برج است كه پيرامون شفت بتني در 12 طبقه و سطح زيربنايي تقريبي 12 هزار متر مربع بنا شده است. وزن كلي سازه فلزي رأس 2100 تن مي‌باشد. ساختمان رأس برج ميلاد يكي از بزرگترين ساختمان رأس در برج‌هاي مخابراتي دنيا محسوب مي شود. بجز 6 دستگاه آسانسورهاي سريع بدنه اصلي برج 2 دستگاه آسانسور با ظرفيت 10 نفر در هسته مركزي ساختمان راس نصب شده است. در طبقات مختلف ساختمان رأس برج، سكوي ديد باز، سكوي ديد سر بسته، رستوران‌گردان با گنجايش 400 نفر، رستوران ويژه با ظرفيت 100 نفر، تريا، گالري‌هاي هنري،‌ طبقات ويژه مخابرات و تلويزيون در نظر گرفته شده است.
طبقه اول، منطقه امن از آتش:
تراز 254 متر به مساحت حدود 460 مترمربع، منطقه امن از آتش طبقه مخصوص مواقع بحران و حريق مي‌باشد. اين محل ظرفيت حضور 600 نفر را دارد. در برابر آتش سوزي مقاوم بوده و در زمان وقوع حادثه محل انجام عمليات امداد و نجات و خروج از ساختمان راس مي‌باشد.
طبقه دوم، تاسيسات مكانيكي و برقي:
تراز 258 متر به مساحت حدود 690 مترمربع
طبقه سوم، سكوي ديد سر بسته:
تراز 261 متر به مساحت حدود 880 مترمربع
طبقه چهارم، ترياي سكوي ديد سربسته:
تراز 266 متر به مساحت حدود 680 مترمربع، سكوي ديد سربسته و ترياي اين سكو با فضاي دلنشين و امكانات وپژه فضاي اصلي بازديد هاي برج است، فضايي مناسب در فصل‌هاي سرد سال و تماشاي مناظر زيباي شهر تهران از فراز برج ميلاد را از پشت شيشه هاي مقاوم به ارتفاع 20 متر را فراهم نموده است در ضمن از اين سكو امكان ديد به پايين برج ميسر مي‌باشد. در ترياي اين طبقه امكانات پذيرايي از ميهمانان فراهم شده است تا در زمان بازديد از برج ميلاد تهران خاطره دلنشيني در ياد‌ها بماند.
طبقه پنجم، گالري آزاد هنري:
تراز 271 متر به مساحت حدود 900 مترمربع، گالري آزاد هنري درطبقه پنجم راس برج محلي زيبا به منظور عرضه و نمايش آثار ارزشمند تجسمي هنرمندان است. هدف مديران مجموعه ايجاد فضايي ويژه با بهره گيري از امكانات مجموعه برج ميلاد تهران براي عرضه اين آثار به علاقمندان است.
برج میلادطبقه ششم، رستوران گردان:
تراز 276 متر به مساحت حدود 1860 مترمربع، مقام اول بزرگترين رستوران گردان جهان در ارتفاع 276 متري متعلق به برج ميلاد تهران است اين رستوران در طبقه ششم راس برج با ظرفيت بيش از 400 نفر، فضايي دلنشين است كه اثري از شاهنامه فردوسي اثر استاد بابك كرمچي بر زيبايي‌هاي اين رستوان افزوده است. اين رستوران از دو فضاي ثابت و متحرك تشكيل شده است و يك دور در ساعت به حول قسمت ثابت رستوران گردش مي‌نمايد و ديد 360 درجه را براي ميهمانان رستوران فراهم مي‌نمايد، قسمت گردان در شعاع بيروني دايره قطري در حدود 120 متر دارد. به منظور رعايت شرايط ايمني، غذاها در رستوران مركزي مجموعه كه در ضلع غربي برج قرار گرفته طبخ و به وسيله آسانسورهاي مخصوص به رستوران منتقل و با استفاده امكانات سرو و نگهداري پيشرفته رستوران گردان در اختيار ميهمانان قرار مي‌گيرد.
طبقه هفتم، سكوي ديد باز:
تراز 280 متربه مساحت حدود 3000 مترمربع، بزرگترين قطر در سازه راس برج ميلاد در طبقه هفتم در تراز 280 متري واقع شده است اين طبقه با زيربنايي در حدود 3000 متر در دنيا بي نظير مي‌باشد . استفاده از سكوي ديد باز اين طبقه تجربه بي نظيري است. از اين سكو مي‌توان به طور كامل شهر تهران و محوطه اطراف برج را از ارتفاع 280 متری ديد. موزه تهران برج در اين طبقه مي‌باشد.
طبقه هشتم، مخابرات و تلویزيون:
تراز 284 متر به مساحت حدود 2000 مترمربع
طبقه نهم، مخابرات و تلویزيون:
تراز 288 متر به مساحت حدود 2100 مترمربع، طبقات هشتم و نهم برج ميلاد به كاربران تخصصي مخابرات و تلويزيون اختصاص دارد اين طبقات داراي زير ساخت هاي مناسب و متصل به دكل آنتن برج مي‌باشد.
طبقه دهم، رستوران ويژه:
تراز 292 متر به مساحت حدود 1100 مترمربع، رستوران ويژه طبقه دهم راس برج ميلاد با ظرفيت بيش از 100 نفر جهت ميهماني‌هاي رسمي طراحي شده است اين رستوران مجهز به امكانات پيشرفته سرو و نگهداري غذا مي‌باشد. در طراحي و معماري داخلي اين رستوران از پوشش چوب استفاده شده است كه زيبايي خاصي به فضا بخشيده است.
طبقه يازدهم، تاسيسات:
تراز 297 متر به مساحت حدود 1000 مترمربع
طبقه دوازدهم، گنبد آسمان موزه:
تراز 302 متر به مساحت حدود 600 مترمربع، گنبد آسمان آخرين طبقه عمومي برج، گنبد شيشه اي به ارتفاع 13 متر از تراز 302 تا ارتفاع 315 متر مي‌باشد. بر روي ديوار هشت ضلعي مركزي اين طبقه كار هنري از استاد يحيايي اجرا و نصب شده است كه جلوه خاصي به اين طبقه داده است. اين اثر بر پايه ي داستان ها و روايت هاي کهن ايران زمين در طول نـه هزار سال پيشينه فـرهنگي تـا دوران کنوني، طراحي و اجرا شده است. نشانه هايي برساخته از باورهاي آئيني و اسطوره اي ايرانيان و با توجه به نياز بشر اين روزگار، آنچه که در اين مورد مي تـوان بدان اشـاره نمود بـرداشت و رهيـافت تجريدي هنـرمند از ايـن نشـانه‌ها و نمـادهاست کـه در قـالب ديـواره اي عظيـم رخ مي‌نمـاياند. ديواره اي بـه رنگ آسمـان شب و روز، سراسر سوسوي ستارگان و روشنايي آسمان در دل گنبدي بلورين که نمايانگر گردانه جهـان پر رمز و راز هستي است در انديشه‌ي ايرانيان، توجه به نور و نيک انديشي همـاره در تقابل تـاريکي و تيره روزي و بدگماني قـرار داشت و البته اين باور در تاريخ بسياري فرهنگ‌هاي همسـان و تحت تاثير ايرانيان نيز بسيار ديده مي‌شود. تـوجه بـه طبيعت و تـلاش در جهت پـاک نگـاه داشتن آن از گذشته‌هاي دور تا کنون در اين سرزمين، امري مقدس و ارزشمند بوده است که از اين دست نمونه هاي بسيار يافت مي‌شود. بر همين اساس در طراحي اين اثر نيز چهار عنصر آب، باد، آتش و خاک و سه ميوه ي بهشتي انگور، زيتون و انار و درختي بر افراشته با نام سرو که نمودي از ايستادگي و پايمردي و زندگي بخشي در باورهاي ما ايرانيان است، مورد نظر قرار گرفته است. سازه ي مرکزي هشت وجهي گنبد با توجه به اينکه عدد هشت نيز همچون اعـداد دو، سه، چهار، شش، هفت، ده، چهل، صد و هزار از اعداد مقدس ايران زمين است، ويژگي بـارزي به طراحي اين اثـر داده است. استفـاده از هنـدسه و رمـل و اسطـرلاب، شخصيت‌هاي روايي تـاريخي و اشـاره‌هاي تصويري بسيـار به معمـاري و شهرسازي ايراني بخصوص معماري اسلامي نيز از ديگر ويژگي‌هاي اين اثر مي‌باشد.
نقطه‌ي آغاز اين اثر، دروازه‌اي است که بر پيشاني آن نشاني از چشم نظر آمده است و اين برخورد در انديشه‌ي ايرانيان هماره نوعي آرزوي سلامت و سـربلندي و نيک انديشي را تـداعي مي‌کرده است. برج میلادبر فـراز اين دروازه نيز درخت انگور شاخه دوانده است که اين منش و رفتـار اکنون نيز در بسيـاري از شهرهـا و روستـاهاي ايران ديده مي‌شود. با چرخش به دور اثر و طي مسير ديواره‌هاي انار به نشان تولدي دوباره و زيتون به نشان صلح طلبي و آرامش انسان، به نقطه ي توقفي خـواهيم رسيد و آن درختي است که بـر فراز آن فرشته‌اي سوار بر ماده شير و فرزند و کارد قـرباني قرار دارد که در دستـان او خورشيد جاي گرفته است. فرشته‌اي که روشنايي و آغاز زندگي را بر بلنداي گنبد نـويد مي‌دهد و اين بشـارت توسط آواي شيپـور در گـنبد طنين انداز خواهد شد. رسم نقاره نوازي و بر طبل کـوفتن در بسياري از مناسک ايراني از گذشته به يـادگار مانده است. در قسمت پـايين درخت سرو نيز، سمبلي از رودخـانه‌هاي اين سـرزمين به نشـان جـريان پيـوسته‌ي زندگي قـرار گـرفته است. نقـوش برجسته‌ي اثر نيز بر اسـاس مهرها و نمـادهاي تصويري ايراني، نقوش پـارچه‌ها و گليم‌ها و سفـالينه‌هاي راه ابريشم و کاروانسراهاي اطراف آن طراحي شده است. اثر با استفاده از موادي چون آهن، بـرنز، پلگسي گلاس و برنج‌هاي اسيد کاري شده اجرا شده است که از داخـل نيز با نهصد عدد لامپ، نـور پردازي شده است. طراحي اثر نيز بر پايه‌ي قابليت نمايش در شب و روز انجام يافته است.

منبع:می دونستی

www.midoonesti.com



تاريخ : چهارشنبه 11 فروردين 1400 | 19:32 | نویسنده : |